środa, 27 lutego 2013

Meksykańskie Chilli Con Carne

Dziś coś dla fanów ostrego jedzenia  w meksykańskiej oprawie.

Składniki dla 4 osób:
  1. 500 g mielonej wołowiny
  2. puszka czerwonej fasoli
  3. 250 g pomidorów
  4. cebula
  5. 2 ostre papryczki chilli
  6. 2 - 3 ząbki czosnku
  7. przyprawy (ostra papryka, sól, pieprz, pieprz cayenne)
  8. olej
Przygotowanie:

Cebule obierz i drobno posiekaj. Rozgrzej olej. Podsmaż cebulę, aż będzie lekko szklista. Dodaj mięso i smaż mieszając. Papryczki umyj, usuń gniazda i pokrój w małe kawałki. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w niewielkie kawałki. Dodaj warzywa do mięsa. Całość duś pod przykryciem, aż do odparowania soku pomidorowego. W trakcie duszenia dodaj obrany i zmiażdżony czosnek. Dopraw do smaku przyprawami i dobrze zamieszaj. Podawaj z ryżem lub pieczywem czosnkowym.


P.S.

Zamiast mielonej lepiej kupić wołowinę w całości i samemu zmielić. Przynajmniej wiesz, że jesz prawdziwą wołowinę,

środa, 20 lutego 2013

Kurczak z papryką

Przepis ten znalazłem gdzieś wiele lat temu ale do tej pory zachwyca, więc zamierzam się nim podzielić.

Składniki dla 2 osób:
  1. 1 duży filet z kurczaka
  2. 1 duża papryka
  3. 2 saszetki ryżu
  4. 250 ml wody
  5. kostka bulionowa
  6. 3 - 4 łyżki mąki
  7. przyprawy (sól, pieprz, papryka ostra i słodka)
  8. olej do smażenia
Przygotowanie:

Ryż gotuj według wskazówek na opakowaniu. Fileta i paprykę umyj i pokrój w kostkę. Kostkę rozrób w gotowane wodzie. Do mąki dosyp po 3/4 łyżeczki przypraw i dokładnie wymieszaj. Następnie kawałki kurczaka obtocz w mące z przyprawami i układaj na rozgrzanej patelni z olejem.
Gdy mięso się zarumieni, dorzuć paprykę. Smaż około 7 minut, po czym dolej bulion. Przykręć gaz do minimum. Dopraw do smaku przyprawami. Smaż dopóki większość płynu nie zredukuje się do minimum, od czasu do czasu mieszając. Ryż wyłóż na talerz po jednej stronie, a mięso z papryką po drugiej.



środa, 13 lutego 2013

Pieczony łosoś w marynacie

Podobno rybę powinno się jeść minimum trzy razy w tygodniu więc dziś czas na nią.

Składniki:
  • 300 gram filet z łososia
 Marynata
  1. 200 ml oleju lub oliwy
  2. dwa ząbki czosnku
  3. jedna ostra papryczka
  4. zioła (natka pietruszki, bazylia, oregano, tymianek)
  5. przyprawy (sól, pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy, papryka słodka)

Przygotowanie:

Fileta opłucz pod zimną wodą, osusz papierowymi ręcznikami i włóż do żaroodpornego naczynia.
Papryczkę i zioła posiekaj na drobno i wrzuć do naczynka z olejem, dosyp przyprawy i dorzuć zmiażdżony czosnek. Zalej fileta marynatą i włóż do lodówki na minimum 2 godziny. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni celcjusza lub włożyć do urządzenia halogenowego nastawiając na tą samą temperaturę. Piec prze 25 do 40 minut aż wierzch będzie rumiany. Rybę możesz podać z frytkami, smażonymi cząstkami ziemniaków bądź ryżem z kukurydzą.



środa, 6 lutego 2013

Sałatka z wędzonego kurczaka

Dziś coś lekkiego.

Składniki:

  1. wędzony filet z kurczaka
  2. puszka czerwonej fasoli
  3. puszka ananasa
  4. 300 ml jogurtu naturalnego
  5. majonez
  6. sól i pieprz
Przygotowanie:

Fasolę odsącz i opłukaj pod bieżącom wodą. Ananasa odsącz pokrój w kostkę wraz z kurczakiem i wrzuć do miski. Dodaj fasolę, jogurt, 3 łyżki majonezu oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki wymieszaj.

środa, 30 stycznia 2013

Ziemniaki z czosnkiem

Dziś czas na ziemniaki. Pieczone ziemniaki :)

Składniki dla 4 osób:
  1. kilogram ziemniaków
  2. 350 ml wody
  3. kostka bulionowa (może być warzywna lub mięsna)
  4. 4 - 5 ząbków czosnku
  5. sól
  6. pieprz
Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, umyj, wielokrotnie równolegle ponacinaj. Wodę zagotuj. Rozpuść w niej kostkę bulionową. Ziemniaki ułóż na wysmarowanej tłuszczem formie do pieczenia, zalej bulionem i posyp solą oraz pieprzem. Górę formy szczelnie przykryj folią aluminiowa i wrzuć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na godzinę. czosnek obierz i pokrój w plasterki. Po godzinie wyjmij ziemniaki z piekarnika, zdejmij folię i posyp je czosnkiem. Formę wrzuć z powrotem do piekarnika i zapiekaj jeszcze 15 minut. tym razem już bez przykrycia.


P.S.

Ziemniaki najlepiej niech będą jednakowej wielkości by wszystkie się równomiernie upiekły.

wtorek, 22 stycznia 2013

Camembert z żurawiną

Dziś na ruszt idzie Camembert. Niezbyt skomplikowane danie, może być podane jako przystawka bądź w większej ilości jako danie główne.

Składniki dla 2 osób:

  1. 1 camembert
  2. 2 jajka
  3. bułka tarta
  4. olej
  5. żurawina
Przygotowanie:

Camembert pokrój na osiem kawałków. Jajka roztrzep. Zanurz kawałki sera w roztrzepanych jajkach a potem w bułce, ponownie w jajkach i bułce. Jeśli nie posiadasz frytkownicy napełnij garnek olejem tak by kawałki sera mogły w nim pływać. Smaż  30 do 60 sekund. Usmażony camembert wyłóż na papierowy ręcznik by wsiąknął olej. Przełóż na talerzyk i dodaj żurawiny.

wtorek, 15 stycznia 2013

Krewetki w cieście piwnym

Na pierwszy rzut idą krewetki w cieście piwnym. Jest to dobra przekąska do piwa wśród grona znajomych, bądź część dania głównego wraz z cząstkami ziemniaków i sosem czosnkowo-koperkowym.

Składniki dla 2 osób:

  1. 250 g surowych krewetek (mogą być mrożone)
  2. 200 ml piwa
  3. 150 g mąki
  4. sól, pieprz
  5. papryka ostra
  6. olej
  7. cytryna
 Przygotowanie:

Krewetki rozmrażamy. Mąkę mieszamy z przyprawami, dodajemy piwo i ubijamy mikserem na gładką masę.
Na patelni rozgrzewamy olej. Rozmrożone krewetki moczymy w cieście i od razu wrzucamy na rozgrzany olej.
Smażymy po kilka krewetek na raz aż ciasto nabierze złotego koloru.
Krewetki podajemy z kawałkami cytryny, której sokiem możemy je skroplić.


P.S.

Wegetarianie zamiast krewetek mogą pokroić cebulę na pół centymetrowe paski i porozdzielać na krążki. Moczymy w cieście i smażymy w głębokim oleju. Smacznego.