Składniki dla 4 osób:
- kilogram ziemniaków
- 350 ml wody
- kostka bulionowa (może być warzywna lub mięsna)
- 4 - 5 ząbków czosnku
- sól
- pieprz
Ziemniaki obierz, umyj, wielokrotnie równolegle ponacinaj. Wodę zagotuj. Rozpuść w niej kostkę bulionową. Ziemniaki ułóż na wysmarowanej tłuszczem formie do pieczenia, zalej bulionem i posyp solą oraz pieprzem. Górę formy szczelnie przykryj folią aluminiowa i wrzuć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na godzinę. czosnek obierz i pokrój w plasterki. Po godzinie wyjmij ziemniaki z piekarnika, zdejmij folię i posyp je czosnkiem. Formę wrzuć z powrotem do piekarnika i zapiekaj jeszcze 15 minut. tym razem już bez przykrycia.
P.S.
Ziemniaki najlepiej niech będą jednakowej wielkości by wszystkie się równomiernie upiekły.
Zrobiłam, baaardzo dobre! :)
OdpowiedzUsuń