środa, 30 stycznia 2013

Ziemniaki z czosnkiem

Dziś czas na ziemniaki. Pieczone ziemniaki :)

Składniki dla 4 osób:
  1. kilogram ziemniaków
  2. 350 ml wody
  3. kostka bulionowa (może być warzywna lub mięsna)
  4. 4 - 5 ząbków czosnku
  5. sól
  6. pieprz
Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, umyj, wielokrotnie równolegle ponacinaj. Wodę zagotuj. Rozpuść w niej kostkę bulionową. Ziemniaki ułóż na wysmarowanej tłuszczem formie do pieczenia, zalej bulionem i posyp solą oraz pieprzem. Górę formy szczelnie przykryj folią aluminiowa i wrzuć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na godzinę. czosnek obierz i pokrój w plasterki. Po godzinie wyjmij ziemniaki z piekarnika, zdejmij folię i posyp je czosnkiem. Formę wrzuć z powrotem do piekarnika i zapiekaj jeszcze 15 minut. tym razem już bez przykrycia.


P.S.

Ziemniaki najlepiej niech będą jednakowej wielkości by wszystkie się równomiernie upiekły.

1 komentarz: