piątek, 15 marca 2013

Stek z rekina z salsą z mango

Składniki dla 4 osób:
  1. 4 steki z rekina
  2. 1 cebula
  3. 4 ząbki czosnku
  4. 250 g makaronu spaghetti
  5. 100 ml oliwy
  6. sól i pieprz
Salsa z mango
  1. 1 mango
  2. 1 zielony ogórek
  3. po 1 papryce czerwonej, zielonej i żółtej
  4. pół pęczka bazylii
  5. 1 łyżka soku z cytryny
  6. 50 ml oliwy
  7. sól i pieprz
Przygotowanie:

Papryki i ogórka opłukaj. Papryki pokrój w paseczki i ogórka w pół plastry. Mango obierz ze skórki i pokrój w plastry z każdej strony owocu, aż dojdziesz do pestki. Paprykę, ogórka i mango wrzuć  do miski dodaj oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz oraz opłukane listki bazylii i wszystko wymieszaj.

Steki rozmroź, osusz i solą i pieprzem. Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedź kiedy będzie al dente. Cebulę z czosnkiem obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 50 ml oliwy i przesmaż na niej cebulę z czosnkiem do zeszklenia. dodaj makaron, smaż 3 do 4 minut i dopraw do smaku solą i pieprzem. Na drugiej patelni rozgrzej resztę oliwy rozłóż steki i smaż je po około 4 minuty z każdej strony. Podawaj z salsą i makaronem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz