czwartek, 7 marca 2013

Pad Thai

Czas na jedną z moich ulubionych kuchni. Czas na kuchnię  azjatycką.

Składniki dla 2 osób:
  1. 100 g makaronu ryżowego (wstążki)
  2. 250 g krewetek
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 2 papryczki chilli
  5. mała czerwona cebula
  6. limonka
  7. 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  8. 2 jajka
  9. pół puszki kiełków fasoli mung
  10. 50 g orzeszków ziemnych
  11. olej
Przygotowanie:

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę przekrój w pół i pokrój w cienkie paski. Czosnek posiekaj na drobno. Papryczki opłukaj, przekrój wzdłuż, usuń gniazda i drobno posiekaj. Wyciśnij sok z limonki i roztrzep jajka. W woku rozgrzej olej do bardzo wysokiej temperatury, wrzuć czosnek, papryczki i cebulę. smaż przez minutę, następnie dodaj krewetki (jeśli były zamrożone wpierw należy je rozmrozić) i smaż kolejne dwie minuty. Wlej sos sojowy i sok z wyciśniętej limonki, dodaj makaron . Smaż dwie minuty stale mieszając. Powoli wlewaj roztrzepane jajka, chwilę smaż po czym całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj kiełki fasoli i połowę orzeszków i zamieszaj. Wyłóż danie na talerze i posyp resztą orzechów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz