Składniki dla 2 osób:
- 100 g makaronu ryżowego (wstążki)
- 250 g krewetek
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryczki chilli
- mała czerwona cebula
- limonka
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 jajka
- pół puszki kiełków fasoli mung
- 50 g orzeszków ziemnych
- olej
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę przekrój w pół i pokrój w cienkie paski. Czosnek posiekaj na drobno. Papryczki opłukaj, przekrój wzdłuż, usuń gniazda i drobno posiekaj. Wyciśnij sok z limonki i roztrzep jajka. W woku rozgrzej olej do bardzo wysokiej temperatury, wrzuć czosnek, papryczki i cebulę. smaż przez minutę, następnie dodaj krewetki (jeśli były zamrożone wpierw należy je rozmrozić) i smaż kolejne dwie minuty. Wlej sos sojowy i sok z wyciśniętej limonki, dodaj makaron . Smaż dwie minuty stale mieszając. Powoli wlewaj roztrzepane jajka, chwilę smaż po czym całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj kiełki fasoli i połowę orzeszków i zamieszaj. Wyłóż danie na talerze i posyp resztą orzechów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz