piątek, 10 maja 2013

Stek wołowy w marynacie miodowo-musztardowej

Składniki dla 2 osób:
  • 2 steki wołowe (ok 300 g każdy)
Marynata:
  1.  2 łyżeczki musztardy dijon
  2. 1 łyżeczka miodu
  3. 100 ml oliwy
  4. 2 ząbki czosnku
  5. przyprawy (sól, pieprz, papryka ostra)
Przygotowanie:

Steki opłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Do miseczki wlej oliwę i dodaj musztardę z miodem. Czosnek obierz i drobno posiekaj, dorzuć do miseczki. Dopraw do smaku. Wszystkie składniki wymieszaj trzepaczka do uzyskania gładkiej masy. Posmaruj mięso marynatą z każdej strony i odłóż do lodówki na minimum godzinę (im dłużej tym lepiej). Rozgrzej patelnię. Ułóż mięso na patelni i smaż ok 4 minut z każdej strony, by uzyskać średnio wysmażony. By uzyskać dobrze wysmażony smaż ok 7-8 minut. Podawaj z ryżem i kukurydzą, puree ziemniaczanym i groszkiem bądź frytkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz