Składniki na 6 szaszłyków:
- 300 g filetu z dorsza (może być inna ryba o zbitym białym mięsie)
- 2 pomarańcze
- 12 krewetek tygrysich
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżka oliwy
- 7 - 8 listków bazylii
- przyprawy (sól, pieprz)
Rybę i krewetki opłucz i rozmróź. Do miseczki wlej sok i oliwę. Bazylię opłucz, drobno posiekaj i dodaj do miseczki wraz z solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Rybę pokrój w grubszą kostkę, Pomarańcze obierz i pokrój w kostkę. Na patyczek nabij wpierw rybę, pomarańcze, krewetkę, znów rybę, pomarańcze i krewetkę. Po naszykowaniu szaszłyków ułóż na dużym talerzu i za pomocą pędzelka posmaruj dokładnie marynatą z każdej strony. Talerz odłóż na minimum godzinę do lodówki. Tak przygotowane szaszłyki ułóż na rozgrzanym ruszcie grillowym. Piecz po około 10 minut z każdej strony. Podawaj z ryżem wymieszanym z kukurydzą.
P.S.
Jeśli akurat pogoda nie sprzyja możesz w piekarniku upiec. Ustaw piekarnik na średnią temperaturę, ułóż szaszłyki na ruszcie i piecz po około 10 minut z każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz