poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Sałatka ryżowa z wędliną

Po krótkiej przerwie czas na kolejny przepis.

Składniki:
  1. 2 torebki ryżu
  2. 100 g wędliny
  3. 100 g bekonu
  4. 2 papryki (żółtą i czerwoną)
  5. 80 g oliwek
  6. 150 g żółtego sera
  7. natka
  8. pęczek dymki
  9. 2 ząbki czosnku
  10. 3 łyżki oleju
  11. przyprawy (sól, piprz, mielone ziele angielskie)
Przygotowanie:

Paprykę umyj i pokrój w paski. Czosnek i dymkę obierz i pokrój w plasterki. Ser pokrój w słupki a wędlinę z bekonem w paski. Ryż gotuj według wskazówek na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź i wysyp do salaterki. Na rozgrzanym oleju podsmaż najpierw czosnek, a następnie wędlinę z boczkiem. Odłóż na bok. na tym samym tłuszczu podsmaż paprykę i dymkę. Połącz z wędliną, ryżem i serem. Dodaj przekrojone wzdłuż oliwki. Dopraw solą, pieprzem i zielem angielskim. Posyp natką. Podawaj po wystudzeniu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz