Składniki:
- 2 torebki ryżu
- 100 g wędliny
- 100 g bekonu
- 2 papryki (żółtą i czerwoną)
- 80 g oliwek
- 150 g żółtego sera
- natka
- pęczek dymki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- przyprawy (sól, piprz, mielone ziele angielskie)
Paprykę umyj i pokrój w paski. Czosnek i dymkę obierz i pokrój w plasterki. Ser pokrój w słupki a wędlinę z bekonem w paski. Ryż gotuj według wskazówek na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź i wysyp do salaterki. Na rozgrzanym oleju podsmaż najpierw czosnek, a następnie wędlinę z boczkiem. Odłóż na bok. na tym samym tłuszczu podsmaż paprykę i dymkę. Połącz z wędliną, ryżem i serem. Dodaj przekrojone wzdłuż oliwki. Dopraw solą, pieprzem i zielem angielskim. Posyp natką. Podawaj po wystudzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz