piątek, 29 marca 2013

Pieczona dorada z oliwkami i pomidorkami

Ostatnio trafiłem na tą morską rybę, więc postanowiłem ją przyrządzić. Jest to dobra ryba do pieczenia, grillowania bądź można wykorzystać ją do sushi. Ja postanowiłem ją upiec. Przepis mojego autorstwa.


Składniki dla 2 osób:
  1. 2 dorady
  2. 3 plastry cytryny
  3. pęczek tymianku i rozmarynu
  4. 8 oliwek czarne lub czerwone
  5. 8 pomidorków cherry
  6. oliwa
  7. sól i pieprz ziołowy
Przygotowanie:

Ryby dokładnie opłukaj i osusz. Oprósz solą i pieprzem z wierzchu i w środku. Plastry przekrój na pół i po 3 pół plastry ułóż w środku ryby razem z podzielonymi ziołami. Ryby zepnij wykałaczkami. Pomidorki i oliwki przekrój w pół i wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Smaż kilka minut. Dopraw solą i pieprzem ziołowym. Na naczynie żaroodporne nalej trochę oliwy i rozsmaruj. Ułóż ryby i wrzuć pomidorki z oliwkami. Naczynie włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni celcjusza. Piecz 30 do 35 minut. Podawaj z ryżem basmati.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz