Składniki dla 3 osób:
- Po 1 puszcze fasoli białej i czerwonej
- 1 cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 5 ząbków czosnku
- 7 - 8 pomidorków cherry
- pół czerwonej papryki
- pół natki
- 6 - 7 lisków bazylii
- sól, pieprz ziołowy, papryka ostra
- oliwa
Fasole wrzuć do sitka, opłukaj pod bieżącą wodą i odstaw. Seler, pomidorki, paprykę natkę i bazylię opłukaj. Pokrój selera w słupki, paprykę w grubą kostkę, pomidorki w ćwiartki. Cebule i czosnek obierz. Cebulę pokrój w piórka a czosnek drobno posiekaj. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy i wrzuć warzywa prócz fasoli. Smaż je 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Dopraw do smaku W między czasie posiekaj natkę i bazylię. po trzech minutach wrzuć na patelnię i wymieszaj. Po minucie dodaj fasolę wymieszaj i smaż ok. minuty. Nasmaruj naczynie żaroodporne oliwą i przerzuć do niego zawartość patelni. Rozłóż równomiernie. Włóż do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni celcjusza. Piecz 20 do 25 minut. Podawaj z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz