czwartek, 21 marca 2013

Pieczona fasola

Dziś coś wegańskiego mojego autorstwa.

Składniki dla 3 osób:
  1. Po 1 puszcze fasoli białej i czerwonej
  2. 1 cebula
  3. 2 łodygi selera naciowego
  4. 5 ząbków czosnku
  5. 7 - 8 pomidorków cherry
  6. pół czerwonej papryki
  7. pół natki
  8. 6 - 7 lisków bazylii
  9. sól, pieprz ziołowy, papryka ostra
  10. oliwa
Przygotowanie:

Fasole wrzuć do sitka,  opłukaj pod bieżącą wodą i odstaw. Seler, pomidorki, paprykę natkę i bazylię opłukaj. Pokrój selera w słupki, paprykę w grubą kostkę, pomidorki w ćwiartki. Cebule i czosnek obierz. Cebulę pokrój w piórka a czosnek drobno posiekaj. Rozgrzej na patelni 2  łyżki oliwy i wrzuć warzywa prócz fasoli. Smaż je 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Dopraw do smaku W między czasie posiekaj natkę i bazylię. po trzech minutach wrzuć na patelnię i wymieszaj. Po minucie dodaj fasolę wymieszaj i smaż ok. minuty. Nasmaruj naczynie żaroodporne oliwą i przerzuć do niego zawartość patelni. Rozłóż równomiernie. Włóż do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni celcjusza. Piecz 20 do 25 minut. Podawaj z pieczywem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz