środa, 27 lutego 2013

Meksykańskie Chilli Con Carne

Dziś coś dla fanów ostrego jedzenia  w meksykańskiej oprawie.

Składniki dla 4 osób:
  1. 500 g mielonej wołowiny
  2. puszka czerwonej fasoli
  3. 250 g pomidorów
  4. cebula
  5. 2 ostre papryczki chilli
  6. 2 - 3 ząbki czosnku
  7. przyprawy (ostra papryka, sól, pieprz, pieprz cayenne)
  8. olej
Przygotowanie:

Cebule obierz i drobno posiekaj. Rozgrzej olej. Podsmaż cebulę, aż będzie lekko szklista. Dodaj mięso i smaż mieszając. Papryczki umyj, usuń gniazda i pokrój w małe kawałki. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w niewielkie kawałki. Dodaj warzywa do mięsa. Całość duś pod przykryciem, aż do odparowania soku pomidorowego. W trakcie duszenia dodaj obrany i zmiażdżony czosnek. Dopraw do smaku przyprawami i dobrze zamieszaj. Podawaj z ryżem lub pieczywem czosnkowym.


P.S.

Zamiast mielonej lepiej kupić wołowinę w całości i samemu zmielić. Przynajmniej wiesz, że jesz prawdziwą wołowinę,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz