Składniki dla 2 osób:
- 1 duży filet z kurczaka
- 1 duża papryka
- 2 saszetki ryżu
- 250 ml wody
- kostka bulionowa
- 3 - 4 łyżki mąki
- przyprawy (sól, pieprz, papryka ostra i słodka)
- olej do smażenia
Ryż gotuj według wskazówek na opakowaniu. Fileta i paprykę umyj i pokrój w kostkę. Kostkę rozrób w gotowane wodzie. Do mąki dosyp po 3/4 łyżeczki przypraw i dokładnie wymieszaj. Następnie kawałki kurczaka obtocz w mące z przyprawami i układaj na rozgrzanej patelni z olejem.
Gdy mięso się zarumieni, dorzuć paprykę. Smaż około 7 minut, po czym dolej bulion. Przykręć gaz do minimum. Dopraw do smaku przyprawami. Smaż dopóki większość płynu nie zredukuje się do minimum, od czasu do czasu mieszając. Ryż wyłóż na talerz po jednej stronie, a mięso z papryką po drugiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz