Składniki:
- 300 gram filet z łososia
- 200 ml oleju lub oliwy
- dwa ząbki czosnku
- jedna ostra papryczka
- zioła (natka pietruszki, bazylia, oregano, tymianek)
- przyprawy (sól, pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy, papryka słodka)
Przygotowanie:
Fileta opłucz pod zimną wodą, osusz papierowymi ręcznikami i włóż do żaroodpornego naczynia.
Papryczkę i zioła posiekaj na drobno i wrzuć do naczynka z olejem, dosyp przyprawy i dorzuć zmiażdżony czosnek. Zalej fileta marynatą i włóż do lodówki na minimum 2 godziny. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni celcjusza lub włożyć do urządzenia halogenowego nastawiając na tą samą temperaturę. Piec prze 25 do 40 minut aż wierzch będzie rumiany. Rybę możesz podać z frytkami, smażonymi cząstkami ziemniaków bądź ryżem z kukurydzą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz