środa, 13 lutego 2013

Pieczony łosoś w marynacie

Podobno rybę powinno się jeść minimum trzy razy w tygodniu więc dziś czas na nią.

Składniki:
  • 300 gram filet z łososia
 Marynata
  1. 200 ml oleju lub oliwy
  2. dwa ząbki czosnku
  3. jedna ostra papryczka
  4. zioła (natka pietruszki, bazylia, oregano, tymianek)
  5. przyprawy (sól, pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy, papryka słodka)

Przygotowanie:

Fileta opłucz pod zimną wodą, osusz papierowymi ręcznikami i włóż do żaroodpornego naczynia.
Papryczkę i zioła posiekaj na drobno i wrzuć do naczynka z olejem, dosyp przyprawy i dorzuć zmiażdżony czosnek. Zalej fileta marynatą i włóż do lodówki na minimum 2 godziny. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni celcjusza lub włożyć do urządzenia halogenowego nastawiając na tą samą temperaturę. Piec prze 25 do 40 minut aż wierzch będzie rumiany. Rybę możesz podać z frytkami, smażonymi cząstkami ziemniaków bądź ryżem z kukurydzą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz