wtorek, 15 stycznia 2013

Krewetki w cieście piwnym

Na pierwszy rzut idą krewetki w cieście piwnym. Jest to dobra przekąska do piwa wśród grona znajomych, bądź część dania głównego wraz z cząstkami ziemniaków i sosem czosnkowo-koperkowym.

Składniki dla 2 osób:

  1. 250 g surowych krewetek (mogą być mrożone)
  2. 200 ml piwa
  3. 150 g mąki
  4. sól, pieprz
  5. papryka ostra
  6. olej
  7. cytryna
 Przygotowanie:

Krewetki rozmrażamy. Mąkę mieszamy z przyprawami, dodajemy piwo i ubijamy mikserem na gładką masę.
Na patelni rozgrzewamy olej. Rozmrożone krewetki moczymy w cieście i od razu wrzucamy na rozgrzany olej.
Smażymy po kilka krewetek na raz aż ciasto nabierze złotego koloru.
Krewetki podajemy z kawałkami cytryny, której sokiem możemy je skroplić.


P.S.

Wegetarianie zamiast krewetek mogą pokroić cebulę na pół centymetrowe paski i porozdzielać na krążki. Moczymy w cieście i smażymy w głębokim oleju. Smacznego.

1 komentarz:

  1. Wersja wegetariańska... idealna dla mojego taty. Połączenie uwielbianej przez niego cebuli w cieście piwnym, równie uwielbianym, muszę mu kiedyś przyrządzić ;)

    OdpowiedzUsuń