Składniki dla 2 osób:
- 250 g surowych krewetek (mogą być mrożone)
- 200 ml piwa
- 150 g mąki
- sól, pieprz
- papryka ostra
- olej
- cytryna
Krewetki rozmrażamy. Mąkę mieszamy z przyprawami, dodajemy piwo i ubijamy mikserem na gładką masę.
Na patelni rozgrzewamy olej. Rozmrożone krewetki moczymy w cieście i od razu wrzucamy na rozgrzany olej.
Smażymy po kilka krewetek na raz aż ciasto nabierze złotego koloru.
Krewetki podajemy z kawałkami cytryny, której sokiem możemy je skroplić.
P.S.
Wegetarianie zamiast krewetek mogą pokroić cebulę na pół centymetrowe paski i porozdzielać na krążki. Moczymy w cieście i smażymy w głębokim oleju. Smacznego.
Wersja wegetariańska... idealna dla mojego taty. Połączenie uwielbianej przez niego cebuli w cieście piwnym, równie uwielbianym, muszę mu kiedyś przyrządzić ;)
OdpowiedzUsuń